lcheader1

FAQs

Veelgestelde vragen

1. Kunnen wij de capsules bij u af komen halen?
Nee, dat kan helaas niet. Wij zijn uitsluitend een webwinkel en hebben geen vergunning om aan het bedrijfspand te verkopen.

2. U verkoopt uitsluitend europese producten, hoe zit het met kwaliteitswaarborging?
Ja, wij werken uitsluitend met europese fabrikanten/ leveranciers (uitzondering zijn de hobby capsuleerapparaten, deze worden uit de VS geimporteerd). Alle capsules die wij verkopen voldoen aan de eisen van de meest recente Europese Pharmacopee (Ph. Eur.) en daarnaast ook aan de USP (US Pharmacopeia), NF (National Formulary) en JP (Japanese Pharmacopeia). De grondstoffen die gebruikt worden voor de bereiding van deze capsules; gelatine, HPMC en de eventuele kleurstoffen voldoen ook aan de eisen die gesteld worden in bovenbeschreven standaarden. Wij kunnen, indien u dat wenst, analysecertificaten opsturen.

3. Welke capsulemaat moet ik bestellen?
Capsules worden gevuld op basis van volume en niet op gewicht. Hiervoor is het van belang de dichtheid van uw poeder te weten, dan kunt u de juiste hoeveelheid uitrekenen.
Stap 1 Bepalen dichtheid van uw poeder
U kunt zelf de dichtheid bepalen op de volgende wijze:
 1. U begint met het berekenen hoeveel gram u nodig heeft voor 100 capsules.
 2. Vervolgens weegt u deze hoeveelheid af,
 3. en giet u het afgewogen poeder voorzichtig in een plastic maatcylinder (m.b.v. een trechter).
 4. Door nu driemaal zachtjes op het tafelblad te tikken met de gevulde maatcylinder zakt het poeder iets ineen en kunt u aflezen hoeveel ml (volume) poeder u heeft.
Nu kunt u de dichtheid berekenen door het aantal gram poeder dat u heeft afgewogen te delen door het aantal ml dat u afleest op de maatcylinder. U kunt echter ook meteen de capsules gaan vullen op de volgende wijze:
Stap 2 Bepalen van capsulemaat.
Om te weten in welke maat capsules uw poeder past, is het van belang eerst de dichtheid te bepalen zoals beschreven in stap 1. Als u vervolgens het aantal ml poeder hebt afgelezen, kunt u in onderstaande tabel bepalen welke capsulemaat u nodig heeft.
Aantal te bereiden capsules -->  
24
 
50
 
100
Capsulemaat      
4   10,0 ml 20 ml
3   13,5 ml 27 ml
2   18,5 ml 37 ml
1 11,5 ml 24,0 ml 48 ml
0 16,1 ml 33,5 ml 67 ml
00 22,8 ml 47,5 ml 95 ml
000   68,0 ml 136 ml
 
Stel u heeft voor 24 capsules poeder afgewogen en bepaald dat dit een volume heeft van 15 ml. De kleinste maat waar dit volume in past is maat 0.

4, Hoe vul ik de capsules?
U kunt hiervoor de stappen beschreven onder vraag 3 eerst volgen en vervolgens:
Omdat de capsules tijdens het vullen helemaal vol moeten, heeft u vaak een vulstof nodig (meestal microkristallijne cellulose). U kunt dan als volgt te werk gaan:
 1. U zet de maatcylinder met uw poeder op de weegschaal en tarreert deze.
 2. Vervolgens vult u het poeder in de maatcylinder bij met vulstof tot het volume in de tabel.
 3. Omdat u evenveel van uw stof in elke capsules wilt, is het nodig deze te mengen door de maatcylinder voorzichtig leeg te gieten in een mortier en het poeder goed te mengen.
 4. Vervolgens giet u voorzichtig (m.b.v. een trechter) het gemengede poeder weer in de maatcylinder en tikt weer drie maal zachtjes op het tafelblad met de maatcylinder.
 5. U leest weer het volume af en voegt eventueel nog wat vulstof erbij.
 6. Dan kunt u de maatcylinder weer op de weegschaal zetten en bepalen hoeveel vulstof u heeft toegevoegd (dan hoeft u bij een volgende bereiding niet meer al deze stappen te doorlopen).
 7. De maatcylinder wordt weer voorzichtig leeg gegoten in de mortier en het poeder wordt weer gemengd.
 8. Nu kunt u het poeder overbrengen op het capsulevulapparaat en de capsules uitvullen.
5. Wat is het volume van de verschillende capsules?
Capsulemaat Volume
5 0.13 ml
4 0.20 ml
3 0.27 ml
2 0.37 ml
1 0.48 ml
0 0.67 ml
00 0.95 ml
000 1.36 ml